Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!

Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!

Ето, че дойде време да изпратим лятото и да посрещнем новата учебна година. Естествено с началото на новата година идват и входните нива, а след тях се започва един безкраен цикъл от домашни, изпитвания и контролни. Не мисля, че има човек. на когото да му е приятно да учи по цели нощи, препрочитайки урока пак и пак и пак. След няколко дълги години прекарани в образователната ни система и много проучвания направих революционно откритие! Успях да направя списък от 10 неща, които ще направят ученето не само по-ефективно, но и забавно! СТОП на заспиването над учебника, СТОП на зубренето! Ако ви е интересно какво открих, тогава продължавайте да четете надолу!


 1. Преоблечи се в нещо удобно!
 2. Може би звучи малко глупаво, но аз не си представям да уча в тесни дънки, блуза, жилетка и още хиляда аксесоара висящи от мен. Тук е времето да извадиш рекламните тениски и анцузите, да свалиш грима (за момичетата) и да вържеш косата на кокче.

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 3. Намери мястото си за учене.
 4. Избери си едно място у вас и учи там. Може да е в кухнята, на пода, на леглото, на бюрото(остави лаптопа!) или ако искаш в някоя градинка. Аз предпочитам да уча на бюро, защото така се намаля шанса от гръбначни изкривявания, а пък леглото и пода свързвам със сън и почивка.

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 5. Знай къде си!
 6. На всички ни се е случвало да не слушаме в час. Слушали не слушали урокът няма сам да се научи. Ако не си слушал в час и не си записал план, тогава прегледай урока набързо и си подчертай основните неща. Много по-лесно е да знаеш от къде започваш и постепенно да градиш знания.

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 7. Не оставяй нещата за последния момент!
 8. Знам колко примамливо изглежда лаптопа, колко е хубаво времето навън и какъв хубав филм ще дават по телевизията, НО фактът, че имаш време, не значи, че можеш да го пропилееш и да оставиш същинската работа за накрая. За съжаление не учим в Хогуортс и нямаме магическа джаджа, която да ни връща назад във времето. Страшно важно е да разпределяме времето си правилно, защото, ако не успеем, ще сме стресирани, ще имаме проблеми със съня и дори може да ни излезе някоя пъпка или херпес (а тях никой не ги харесва).

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 9. Използвай планер!
 10. Продължавам с темата за времето. В Щатите и в някои държави в Европа е супер популярно да се използват планери. Повярвай, планерът е най-добрият ти приятел. Ако цялата работа с „планера” ти е много непозната, то планера е като тефтерчето, което ползвахме от първи до четвърти клас, но малко по-подредено. Записвай домашни, контролни, проекти, английски и каквото друго искате. Аз дори планирам кога ще напиша статия за блога и кога ще отида да плувам! Тук в България все още няма училищни планери, но има годишни, които вършат същата работа!

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 11. Не се страхувай от цветовете!
 12. Колкото и детинско да звучи, маркерите, флумастерите и цветните химикалки са другите ти най-добри приятели! Мозъкът ни възприема нещата много по-лесно, когато са цветни. Цветове като черно, сиво и тъмно синьо се асоциират със скука, така че хващай лилавата химикалка и почвай да пишеш!

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 13. StuDYING…не точно!
 14. Бъди креативен и намери своя стил!

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!

  Ученето определено не е „един размер за всички”. Много съм против това да седя и да препрочитам някой урок докато не заспя над учебника. Ученето може и да е забавно! Пробвай нови неща – рисувай, гледай клипчета, пробвай ‘mind maps’, слушай CDта и изобщо каквото друго ти хрумне, просто излез от кутията!

 15. Използвай класьори!
 16. Като заговорихме за различни начини на учене, ето ви един! Класьорите също са доста непопулярни сред учениците. Ако гледаш клипове в YouTube като мен, тогава може и да знаеш за какво става въпрос. Като цяло реших да имам три класьора тази година – един за разказвателни предмети, един за математика и един за изпита ми по английски CPE. Ето как работи всичко:


  Математика – тук използвам класьора вместо тетрадка. Имам секция за Алгебра, Геометрия и едно пликче, в което държа задачите, които учителят раздава. Също така много обичам да лепя листчета с формули, които ползваме в момента.


  Разказвателни Предмети – тук имам разделители за всичките предмети и ползвам класьора вкъщи. Когато се върна от училище и седна да уча, сядам на компютъра и синтезирам информацията от новия урок. После я принтирам и хоп в класьора. Най-хубавото е, че така имам целия материал, който ми трябва за някое контролно на едно място!


  СРЕ – това е най-новото ми допълнение и все още не е напълно готов. Тук съм сложила секции за различните части от изпита. Вътре имам различни глаголи, думи и упражнения, които се повтарят по пробни изпити. Също така имам и секция, където държа отговорите на тестовете, които съм правила.

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 17. Флаш Карти
 18. Ето още един ефикасен начин за учене. Флаш картите са просто парче картон. От едната страна пишеш дума/дата/каквото искаш, а от другата страна значението й. Наистина много помага, когато се учат дати, термини, думи на чужди езици и тн. Флаш картите също са изключително удобни и можеш да си ги сложиш в джоба и да ги препрочиташ докато пътуваш към училище!

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!
 19. Почивай си!
 20. Дори и да имаш да прегледаш цял учебник задължително си почивай! На всеки 45минути учене взимай 15минути почивка. Разтъпчи се, хапни малко плодове или ядки (не атакувй чипса!) Почивките ще редуцират стреса и ще повишат продуктивността ти!

  Обратно В Училище: Съвети За Ефективно Учене!

Горе